El model de cooperativa en règim de cessió d’ús ha arribat fins a nosaltres a partir de les experiències, algunes d’aquestes es remunten a principis del segle XX, del model Andel dels països nòrdics.
Actualment aquest model és un dels més estesos a tot arreu i on la cooperativa és la propietària dels habitatges i, els socis gaudeixen d’un dret d’ús que requereix d’una aportació inicial i el pagament de quotes mensuals en forma de lloguer que mai sobrepassen els preus de mercat immobiliari habitual. Per tant, l’especulació i les males praxis que hem anat vivint als darrers anys a la nostra ciutat no hi tenen cabuda.
Aquest és un model d’edifici on els seus habitants participen en la presa de decisions, tant durant la construcció com al llarg de la seva vida, i en la gestió dels espais comunitaris.
Poden fer-ne ús tota la seva vida, o inclús deixar-ho en herència durant el temps que duri aquesta cessió, que en el cas de La Xarxaire com a solar públic és de 75 anys prorrogable 15 anys més, i quan l’usuari o usuària decideix marxar, aquest dret d’ús torna a la cooperativa.
L’opció de gaudir d’un habitatge en aquestes condicions proporciona una estabilitat econòmica i social per als seus habitants i, els permet desenvolupar un projecte de vida a més llarg termini que beneficia no només aquests socis i sòcies sinó al territori en que es posa en marxa, en tant que permet crear xarxes de suport mutu entre el veïnat.